Online Aptitude test and Aptitude questions for government & private exam.


1 votes, 5 avg
0

Click start button to start your test

OOPS TIME UP..


Created on

APTITUDE TEST 1

TOTAL QUESTIONS = 20

TOTAL TIME = 30min

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

 Gain =80x 100% = 5%.
1600

1 / 20

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is

Mother’s age when Ayesha’s brother was born = 36 years.

Father’s age when Ayesha’s brother was born = (38 + 4) years = 42 years.

Required difference = (42 – 36) years = 6 years

2 / 20

Ayesha’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents..?

Greatest number of 4-digits is 9999.

L.C.M. of 15, 25, 40 and 75 is 600.

On dividing 9999 by 600, the remainder is 399.

 Required number (9999 – 399) = 9600

3 / 20

The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is

Let C = x. Then A = (x—20) and B = (x—40).
x + x – 20 + x – 40 = 120 Or x=60.
A:B:C = 40:20:60 = 2:1 :3.
B’s share = Rs. 120*(1/6) = Rs. 20

4 / 20

Rs. 120 are divided among A, B, C such that A’s share is Rs. 20 more than B’s and Rs. 20 less than C’s. What is B’s share..?

Let their marks be (x + 9) and x.

Then, x + 9 =56(x + 9 + x)
100

25(x + 9) = 14(2x + 9)

3x = 99

x = 33

So, their marks are 42 and 33

5 / 20

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are.

Number of ways of selecting 3 consonants from 7
7C3
Number of ways of selecting 2 vowels from 4
4C2
Number of ways of selecting 3 consonants from 7 and 2 vowels from 4
= (7C3 × 4C2)=210
It means we can have 210 groups where each group contains total 5 letters (3 consonants and 2 vowels).
Number of ways of arranging 5 letters among themselves

6 / 20

Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed..?

Largest 4-digit number = 9999

 

88) 9999 (113

88

—-

119

88

—-

319

264

55

 

Required number = (9999 – 55)

= 9944

7 / 20

The largest 4 digit number exactly divisible by 88 is

B’s 10 day’s work =1x 10=2.
153

 

Remaining work =1 –2=1.
33

 

Now,1work is done by A in 1 day.
18

 

1work is done by A in18 x1= 6 days.
33

 

 

8 / 20

A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days, A alone can finish the remaining work..?

9 / 20

A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is..?

 

let AB be the tower.

Then, APB = 30° and AB = 100 m.

AB= tan 30° =1
AP3
 AP= (AB x 3) m
= 1003 m
= (100 x 1.73) m
= 173 m

10 / 20

From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30°. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is

Suppose B joined for x months. Then,

Then,85000 x 12=3
42500 x x1
      

 

 x =85000 x 12= 8.
42500 x 3

So, B joined for 8 months

11 / 20

A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1..?

The hands of a clock coincide 11 times in every 12 hours (Since between 11 and 1, they coincide only once, i.e., at 12 o’clock).

AM

12:00   1:05    2:11    3:16
4:22     5:27    6:33    7:38
8:44     9:49    10:55

12 / 20

How many times do the hands of a clock coincide in a day..?

In the same time, they cover 110 km and 90 km respectively.

For the same time, speed and distance is inversely proportional.

So ratio of their speed = 110:90 = 11: 9

13 / 20

 Two trains starting at the same time from 2 stations 200 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds..?

14 / 20

Reena and Shaloo are partners in a business. Reena invests Rs. 35,000 for 8 months and Shaloo invests Rs. 42,000 for 10 months. Out of a profit of Rs. 31,570, Reena’s share is:

Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.

Required average
=510 x 5 + 240 x 25
30
=8550
30
= 285

15 / 20

A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is

The difference between the length and breadth is = 23 m.

i.e., (l – b) = 23——– eq.(1)

And perimeter = 206 m.

i.e., 2(l + b) = 206

       l + b = 103———eq.(2)

By solving eq.(1) and (2), we get length(l) = 63 and breadth(b) = 40.

So, Area = ( l x b ) = (63 x 40) m2 = 2520 m2.

16 / 20

The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area in m2 is..?

17 / 20

 At what time between 7 and 8 o’clock will the hands of a clock be in the same straight line but, not together?

Let ten’s and unit’s digits be 2x and x resprctively.

Then, (10 x 2x + x) – (10x + 2x) = 36

  • 9x = 36
  • X =4

Required difference = (2x + x) – (2x- x) = 2x= 8

18 / 20

The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2..?

Let us name the trains as A and B. Then,

(A’s speed) : (B’s speed) = b : a = ⩗16 : ⩗9 = 4 : 3.

19 / 20

Two, trains, one from Ranchi to Patna and the other from Patna to Ranchi, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is

Let the costs of each kg of apples and each kg of rice be Rs.a and Rs.r respectively.
10a = 24r and 6 * 20.50 = 2r
a = 12/5 r and r = 61.5
a = 147.6
Required total cost = 4 * 147.6 + 3 * 61.5 + 5 * 20.5
= 590.4 + 184.5 + 102.5 = Rs.877.40

20 / 20

The cost of 10 kg of apples is equal to the cost of 24 kg of rice. The cost of 6 kg of flour equals the cost of 2 kg of rice. The cost of each kg of flour is Rs.20.50. Find the
total cost of 4 kg of apples, 3 kg of rice and 5 kg of flour..?

Your score is

The average score is 0%

0%

Rate you opinion here.

1 votes, 5 avg
0

Click start button to start your test

OOPS TIME UP..


Created on

APTITUDE TEST 2

TOTAL QUESTIONS = 20

TOTAL TIME = 30min

C.P for shopkeeper = Rs.200

Required Profit % = 20%

=> Required Total S.P = 1.2 * 200 = Rs. 240

Toffees Left = 100 – 10 = 90

S.P for Each Toffee = 240/90 = Rs. 2.67

1 / 20

A shopkeeper bought a box of 100 toffees for Rs. 200. His son ate 10 toffees (ofcourse, without paying!). At what S.P should each toffee be sold so shopkeeper makes an overall profit of 20%…?

B received 2/3 of the profit
=> A : B = `1/3 : 2/3 = 1:2`
Let the total capital = x
Then A’s capital = `x/4`
B’s capital = `x – x/4 = (3x)/4`
Assume B’s money was used for b months
Then A:B = `(x/4)**15 : ((3x)/4)**b = 1 : 2`
=> `15/4 : (3b)/4 = 1 : 2`
=> `15 : 3b = 1 : 2`
=> `5 : b = 1 : 2`
=> `5/b = 1/ 2`
=> `b = 5**2 = 10`

2 / 20

A & B partner in a business , A contribute 1/4 of the capital for 15 months & B received 2/3 of the profit . For how long B’s money was used ..?

The difference between the length and breadth is = 23 m.

i.e., (l – b) = 23——– eq.(1)

And perimeter = 206 m.

i.e., 2(l + b) = 206

       l + b = 103———eq.(2)

By solving eq.(1) and (2), we get length(l) = 63 and breadth(b) = 40.

So, Area = ( l x b ) = (63 x 40) m2 = 2520 m2.

3 / 20

The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area in m2 is..?

Total distance = 39 km
Total time = 45 min
D = S*T
`x * 15/60 + 2x * 20/60 + x * 10/60 = 39 km `
x = 36 kmph

4 / 20

A motorist covers a distance of 39km in 45min by moving at a speed of x kmph for the first 15min, then moving at double the speed for the next 20 min, and then again moving at his original speed for the rest of the journey. Find x..?

Sum of present ages of A, B and C is = 92 years

Therefore , Sum of their ages 4 years ago = 92 – (4 * 3)= 80 years.

4 years ago ratio of the ages of A , B and C was = 1:2:3

Therefore, A’s age four years ago = `1/6` * 80 = 13.3 years.

So , A’s present age =13.3 + 4 = 17.3 years

5 / 20

Sum of present ages of A, B and C is 92 years. If 4 years ago, the ratio of their ages were 1:2:3 respectively, find A’s present age

Let the total profit be Rs. 100.

After paying to charity, A’s share  =  = Rs. 57.

If A’s share is Rs. 57, total profit = Rs. 100.

If A’s share is Rs. 855, total profit  =  = 1500.

6 / 20

A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Rs. 855, the total profit is..?

The relative speed of the boys = 5.5kmph – 5kmph
= 0.5 kmph
Distance between them is 8.5 km
Time= `”8.5km”/”0.5 kmph” = 17 hrs

7 / 20

Two monkeys starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction..?

Average speed = total distance / total time

Total distance covered = 6 miles; total time = 45 minutes = 0.75 hours

Average speed = 6/ 0.75 = 8 miles/hour

8 / 20

Jack takes 20 minutes to jog around the race course one time, and 25 minutes to jog around a second time. What is his average speed in miles per hour for the whole jog if the course is 3 miles long..?

Let the average age of the team is x years.

11x – (26+29) = 9(x-1)

x = 23

9 / 20

The captain of a cricket team of 11 players is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded the average age of remaining players is one year less than the average age whole team. What is the average age of the team…?

Total distance = 39 km
Total time = 45 min
D = S*T
`x * 15/60 + 2x * 20/60 + x * 10/60 = 39 km `
x = 36 kmph

10 / 20

A motorist covers a distance of 39km in 45min by moving at a speed of x kmph for the first 15min, then moving at double the speed for the next 20 min, and then again moving at his original speed for the rest of the journey. Find x..?

28th May 2006 = (2005 years + period from 1-Jan-2006 to 28-May-2006)

We know that number of odd days in 400 years = 0
Hence the number of odd days in 2000 years = 0 (Since 2000 is a perfect multiple of 400)

Number of odd days in the period 2001-2005
= 4 normal years + 1 leap year
= 4 x 1 + 1 x 2 = 6

Days from 1-Jan-2006 to 28-May-2006 = 31 (Jan) + 28 (Feb) + 31 (Mar) + 30 (Apr) + 28(may)
= 148

148 days = 21 weeks + 1 day = 1 odd day

Total number of odd days = (0 + 6 + 1) = 7 odd days = 0 odd day
0 odd day = Sunday

Hence May 28 2006 is Sunday

11 / 20

What day of the week does May 28 2006 fall on..?

There are 12 months in a year. Hence, 180 months is 15 years. If the person’s current age is 28 years, then his age after 15 years would be 43 years which is the required answer.

12 / 20

What would be the person’s age after 180 months if his current age is 28 years..?

Total distance = 39 km
Total time = 45 min
D = S*T
`x * 15/60 + 2x * 20/60 + x * 10/60 = 39 km `
x = 36 kmph

13 / 20

A motorist covers a distance of 39km in 45min by moving at a speed of x kmph for the first 15min, then moving at double the speed for the next 20 min, and then again moving at his original speed for the rest of the journey. Find x..?

  Let the edge = `a` cm 

So increase by `50%` = `a+a/2 = 3a/2`

Total surface Area of original cube = `6a^2`

TSA of new cube = `6(3a/2)^2`

`6 x 9a^2/4 = 13.5a^2`

Increase in area = `13.5a^2 – 6a^2 = 7.5a^2`

 `7.5a^2` Increase % = `(7.5a^2)/(6a^2) xx 100 = 125%`

14 / 20

If each edge of a cube is increased by 50%, find the percentage increase in its surface area…?

= `((8.77)^3 + (4.23)^3) / ((8.77)^2 – (8.77 xx 4.23)+ (4.23)^2)`

   = `(a^3 + b^3)/ (a^2 – ab+ b^2)`

   = `(a+b)`

   = `8.77+4.23 `

   = `13`

15 / 20

Find the product of

`(8.77 x 8.77 x 8.77+ 4.23 x 4.23 x 4.23)/(8.77 x 8.77 – 8.77 x 4.23+ 4.23 x 4.23)`

Clearly, we have : length(l) = 9 ft.

and l+2b = 37 ft.

i.e., 9+2b = 37 

       2b = 37-9

       2b = 28

       So, the breadth(b) = 14 ft.

Area = (l x b) = (9 x 14) sq.ft. =126 sq.ft.

16 / 20

A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, then what is the area of the parking space in square feet..?

Sum of Alternate number gives next alternate number.

1+2=3;2+3=5;3+5=8;

1+3=4;3+4=7;

7 is the correct number in sequence not 9

17 / 20

Find the odd number:

1,1,2,3,3,4,5,9,8

Let speed of the train be x km/hr and of the car be y km/hr.

Then, `120/x + 480/y = 8`

=> `1/x + 4/y = 1/5`    — (i)

And, `200/x + 400/y = 25/3`

=> `1/x + 2/y = 1/24`    — (ii)

Solving (i) and (ii), we get x = 60 and y = 80.

Ratio of speeds = 60: 80 = 3:4

18 / 20

If 120 km is done by train and the rest by car, then it takes 8 hours for a 600 km journey. Of 200 km is done by train and the rest by car, then it takes 20 minutes more. Then what would be the ratio of the speed of the train to that of the car..?

573 is not a perfect square

19 / 20

Find the odd man out:
4, 9, 256, 529, 573

Ratio of the profits = 25000*12 : 60000*8
= 25*12 : 60*8 = 5*3 : 12:2 = 5 : 4*2
= 5:8
Let the total profit = x.
Then Kamal received `(10x)/100 = x/10` as commission for managing the business
Remaining profit = `x- x/10 = (9x)/10` which is shared in the ration 5:8
Kamal’s share = `x/10 + ((9x)/10) * (5/13) = 58000`
=> `x + 9x(5/13) = 580000`
=> `x(1 + 45/13) = 580000`
=> `x ( 58/13) = 580000`
=> `x ( 1/13) = 10000`
=> `x = 130000`
Kiran’s share = 130000 – 58000 = 72000

20 / 20

Kamal started a business with Rs.25000 and after 4 months, Kiran joined him with Rs.60000. Kamal received Rs.58000 including 10% of profit as commission for managing the business. What amount did Kiran receive..?

Your score is

The average score is 0%

0%

Rate you opinion here.

0 votes, 0 avg
0

Click start button to start your test

oops time up.


Created on

APTITUDE TEST 3

TOTAL QUESTIONS = 30

TOTAL TIME = 45min

Let the costs of each kg of apples and each kg of rice be Rs.a and Rs.r respectively.
10a = 24r and 6 * 20.50 = 2r
a = 12/5 r and r = 61.5
a = 147.6
Required total cost = 4 * 147.6 + 3 * 61.5 + 5 * 20.5
= 590.4 + 184.5 + 102.5 = Rs.877.40

1 / 30

The cost of 10 kg of apples is equal to the cost of 24 kg of rice. The cost of 6 kg of flour equals the cost of 2 kg of rice. The cost of each kg of flour is Rs.20.50. Find the
total cost of 4 kg of apples, 3 kg of rice and 5 kg of flour..?

Pattern is 1 * 2, 2 * 3, 3 * 4, 4 * 5, 5 * 6, 6 * 7, 7 * 8

i.e) 8 * 9 = 72

2 / 30

Find the Missing Number 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, __

Required number = (L.C.M. of 12, 15, 20, 54) + 8 = 540 + 8 = 548

3 / 30

 The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is…?

Work done by leak in 1 hour = (1/8 – 1/10) = 1/40
The leak will empty the cistern in 40 hours.

4 / 30

 A cistern is normally filled in 8 hours but takes two hours longer to fill because of a leak in its bottom. If the cistern is full, the leak will empty it in..?

(L – x12)x23 = L(x13 – x12)= (400 – 20)x23 = 400(39 – 20)= x23 = 20 metres

5 / 30

A can give B a start of 20 metres and C a start of 39 metres in a walking race of 400 metres. How much can B give C a start…?

Total distance = 39 km
Total time = 45 min
D = S*T
`x * 15/60 + 2x * 20/60 + x * 10/60 = 39 km `
x = 36 kmph

6 / 30

A motorist covers a distance of 39km in 45min by moving at a speed of x kmph for the first 15min, then moving at double the speed for the next 20 min, and then again moving at his original speed for the rest of the journey. Find x..?

Amount = Rs. (30000 + 4347) = Rs. 34347
Let the time be n years.
Then, 30000(1 +7n/100)= 34347
(107/100)^ n=34347/30000=11449/10000= (107/100)^2
n = 2 years

7 / 30

The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4347. The period (in years) is…?

Speed = (54 * 5/18) m/sec = 15 m/sec

Length of the train = (15 x 20) m = 300 m.

Let the length of the platform be x meters.

then, x+300 / 36 =15

x+300 = 540

x = 240m

8 / 30

A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform..?

Let the price of a saree and a shirt be Rs. x and Rs. y respectively.

Then, 2x + 4y = 1600 …. (i)
and x + 6y = 1600 …. (ii)
Divide equation (i) by 2, we get the below equation.
=> x + 2y = 800. — (iii)
Now subtract (iii) from (ii)
x + 6y = 1600 (-)
x + 2y = 800

—————-
4y = 800
—————-

Therefore, y = 200.
Now apply value of y in (iii)
=> x + 2 x 200 = 800
=> x + 400 = 800
Therefore x = 400
Solving (i) and (ii) we get x = 400, y = 200.
Cost of 12 shirts = Rs. (12 x 200) = Rs. 2400

9 / 30

 The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay …?

10 / 30

Choose the Number which is different from other

196, 169, 144, 121, 100, 80, 64

Probability of drawing 1 blue pen = 4/9
Probability of drawing another blue pen = 3/8
Probability of drawing 1 black pen = 3/7
Probability of drawing 2 blue pens and 1 black pen = 4/9 * 3/8 * 3/7 = 1/14

11 / 30

 A pack contains 4 blue, 2 red and 3 black pens. If 2 pens are drawn at random from the pack, NOT replaced and then another pen is drawn. What is the probability of drawing 2 blue pens and 1 black pen..?

Required area =area of the semicircle –area of the right-angled triangle
So 1/2 *22/7*7*7-1/2 *7*7=77-49=28 sq cm

12 / 30

 A right angled isosceles triangle is inscribed in a semicircle of radius 7 cm . The area enclosed by the semicircle but exterior to the triangle is A right angled isosceles triangle is inscribed in a semicircle of radius 7 cm . The area enclosed by the semicircle but exterior to the triangle is..?

Let each side of the square be a. Then, area = a2.
New side =(125a/100) =(5a/4). New area = (5a/4)2 =(25a2)/16.
Increase in area = ((25 a2)/16)-a2 =(9a2)/16.
Increase% = [((9a2)/16)×(1/a2)×100] % = 56.25%.

13 / 30

If each side of a square is increased by 25%, find the percentage change in its area..?

Let C = x. Then A = (x—20) and B = (x—40).
x + x – 20 + x – 40 = 120 Or x=60.
A:B:C = 40:20:60 = 2:1 :3.
B’s share = Rs. 120*(1/6) = Rs. 20

14 / 30

Rs. 120 are divided among A, B, C such that A’s share is Rs. 20 more than B’s and Rs. 20 less than C’s. What is B’s share..?

Number of ways of selecting 3 consonants from 7
7C3
Number of ways of selecting 2 vowels from 4
4C2
Number of ways of selecting 3 consonants from 7 and 2 vowels from 4
= (7C3 × 4C2)=210
It means we can have 210 groups where each group contains total 5 letters (3 consonants and 2 vowels).
Number of ways of arranging 5 letters among themselves

15 / 30

Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed..?

Part filled in 4 minutes =4(1/15+1/20) = 7/15
Remaining part =(1-7/15) = 8/15
Part filled by B in 1 minute =1/20 : 8/15 :: 1:x
x = (8/15*1*20) = 1023min = 10min 40sec
The tank will be full in (4 min. + 10 min. + 40 sec.) = 14 min. 40 sec

16 / 30

Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 20 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank..?

Let us name the trains as A and B. Then,

(A’s speed) : (B’s speed) = b : a = ⩗16 : ⩗9 = 4 : 3.

17 / 30

Two, trains, one from Ranchi to Patna and the other from Patna to Ranchi, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is

12 is an even number. All other given numbers are odd

18 / 30

Find the no which is different from other

1, 3, 9, 12, 19, 29

Let the total profit be Rs. 100.

After paying to charity, A’s share  =  = Rs. 57.

If A’s share is Rs. 57, total profit = Rs. 100.

If A’s share is Rs. 855, total profit  =  = 1500.

19 / 30

A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A’s share is Rs. 855, the total profit is..?

D = 32 – 4 ⋅ 4 = -7 < 0
So the equation has 0 real roots

20 / 30

How many real roots does the equation have?  x2+3x+4=0….

L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120. So, the bells will toll together after every 120 seconds(2 minutes). In 30 minutes, they will toll together30 + 1 = 16 times.

21 / 30

Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together..?

121 = 11^2 , hence value of a = 11 and b = 2 can be considered.
Therefore, the value of (a – 1)^b + 1 = (11 – 1)^ 2 + 1= 10^3

22 / 30

 If a and b are whole numbers such that ab = 121, then find the value of (a – 1)^b + 1..?

After charity, 90% of the profit is to be divided in the ratio 4:5.
Let total profit is x
Neha’s share is 4/9 of 90%x
So 4/9 of .9x = 1900
x = 1900 x9/.9 x4 = Rs.4750

23 / 30

Neha & Megha invests in a partnership business in the ratio 4:5. If share of Neha is Rs. 1900 and also 10% of profit goes to charity. Find the total profit..?

Average = total runs / no.of innings = 32
So, total = Average x no.of innings = 32 x 10 = 320.
Now increase in avg = 4runs. So, new avg = 32+4 = 36runs
Total runs = new avg x new no. of innings = 36 x 11 = 396
Runs made in the 11th inning = 396 – 320 = 76

24 / 30

The average of runs of a cricket player of 10 innings was 32. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 4..?

Let Rahul’s age be x years. Then, Sachin’s age = (x-7) years.
x-7 / x = 7 / 9 <=> 9x – 63 = 7x <=> 2x = 63 <=> x = 31.5.
Hence, Sachin’s age = ( x – 7 ) = 24.5 years

25 / 30

Sachin is younger than rahul by 4 years. If their ages are in the respective ratio of 7:9, how old is Sachin..?

2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12
c = 1/24 => 24 days

26 / 30

A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it…?

The relative speed of the boys = 5.5kmph – 5kmph
= 0.5 kmph
Distance between them is 8.5 km
Time= `”8.5km”/”0.5 kmph” = 17 hrs

27 / 30

Two monkeys starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction..?

Cost of 1 litre of water = Rs.0 = cheaper quantity.
Cost of 1 litre of juice = Rs.24 = dearer quantity.
And, the mean price = m = Rs.20
Therefore, (Cheaper quantity) : (Dearer quantity) = (d – m) : (m – c) = 4:20 = 1:5
Hence, the required answer is 1:5

28 / 30

 In what ratio,water must be mixed with fruit juice costing Rs.24 per litre so that the juice would be worth of Rs.20 per litre..?

29 / 30

How many signals can be made using 6 different coloured flags when any number of them can be hoisted at a time..?

Let the number of 20 paise coins be x. Then the no of 25 paise coins = (324 – x).
0.20 * (x) + 0.25 (324 – x) = 71 => x = 200.

30 / 30

The total of 324 of 20 paise and 25 paise make a sum of Rs. 71. The no of 20 paise coins is..?

Your score is

The average score is 0%

0%

1 votes, 5 avg
0

Click start button to start your test

oops time Up..


Created on

APTITUDE TEST 4

TOTAL QUESTIONS = 30

TOTAL TIME = 45min

Interest/Principal = 16/25
Therefore Rate = S.I * 100/Principal*Time
=> x = 16/25*100/x
⇒ x2 16 × 4 = 64
⇒ x = √64 = 8% per annum

1 / 30

Simple interest on a certain sum is 16/25 of the sum. The rate percent if the rate per cent and time (in years) are equal, is..?

let the no of bottles be ‘B’.Using chain rule:
(6*1)/270 =(10*4)/B => B = 1800

2 / 30

Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes..?

Ways of selecting 3 black balls out of 5 – 5C3
Total ways of selecting 3 balls – 11C3The required probability =
5C3 / 11C3 = 10/165 = 2/33

3 / 30

A basket contains 3 blue, 5 black and 3 red balls. If 3 balls are drawn at random what is the probability that all are black..?

Let the speeds of bus and car be x and y. Here, y = x +25
As per the question, (500/x)-(500/x+25)=10
⇒ 500(x + 25) − 500(x) =10x(x+25) ⇒ x = 25, y = 50.
For such questions, you can also use direct substitution from the given choices

4 / 30

A car travels 25km an hour faster than a bus for a journey of 500km. If the bus takes 10 hours more than the car, then the speeds of the bus and the car are…?

Distance = 120 × 90/60 = 180 km

Speed required to cover 180 km in 1 hr 20 mins ( 4/3 hrs) =

180 × ¾ = 135 km/hr.

5 / 30

A person covers a certain distance by travelling at a uniform speed of 120 km/h for 90 minutes. At what speed will he have to travel in order to cover the same distance in 1 hour 20 minutes? (in km/h)..?

3 × 5 = 15
5 × 15 = 75
15 × 75 = 112
75 × 1125 = 84375
Hence 75 is the answer.

6 / 30

What should come in place of question mark (?) : 3, 5, 15, ?, 1125, 84375..

Let the original number be 10x + y
New number = 10y + x
Now, 10y + x – (10x + y) = 27
=> 9y – 9x = 27
We have, different of the two digits = 27 / 9 = 3
Sum of the two digits is = 11
Now, the two digits are (11+3 / 4) and (11-3 / 2) i.e. 7 and 4
Thus, the number is 47 because 47 < 74.
You can check it: 74 – 47 = 27

7 / 30

If the digits of a two-digit number are interchanged, the number so obtained is greater than the original number by 27. If the sum of the two digits of the number is 11, what is the original number…?

X = 150 + Y
X + Y = 5Y
150 + 2Y = 5Y
150 = 3Y => Y = 50.

8 / 30

A number X is 150 more than a second number, Y. If the sum of X and Y is 5 times Y, what is the value of Y..?

Let the CP be Rs. 100
SP = Rs 112
If the marked price be Rs. x, then 90% of x = 112
=> x = 112*100/90 = Rs. 1120/9
= 900 : 1120 = 45 : 56

9 / 30

A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is..?

Probability of drawing 1 blue pen = 4/9
Probability of drawing another blue pen = 3/8
Probability of drawing 1 black pen = 3/7
Probability of drawing 2 blue pens and 1 black pen = 4/9 * 3/8 * 3/7 = 1/14

10 / 30

 A pack contains 4 blue, 2 red and 3 black pens. If 2 pens are drawn at random from the pack, NOT replaced and then another pen is drawn. What is the probability of drawing 2 blue pens and 1 black pen..?

Let x and y be the interest rates.
x% of 3 lakhs – y% of 3 lakhs = 1500
(x– y) % of 3 lakhs = 1500
300000(x – y)/100 = 1500
(x – y) = 0.5% for 2 years Þ For 1 year = 0.25%

11 / 30

The difference between the simple interest received from two different sources on Rs 3 lakhs for 2 years is rs 1,500. The difference between their rates of interest is…?

We know we can calculate it by 1/2(a+b)=> 1/2(11+5) = 1/2(16) = 8 km/hr

12 / 30

 In one hour, a boat goes 11km along the stream and 5 km against it. Find the speed of the boat in still water..?

Average = total runs / no.of innings = 32
So, total = Average x no.of innings = 32 x 10 = 320.
Now increase in avg = 4runs. So, new avg = 32+4 = 36runs
Total runs = new avg x new no. of innings = 36 x 11 = 396
Runs made in the 11th inning = 396 – 320 = 76

13 / 30

The average of runs of a cricket player of 10 innings was 32. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 4..?

Double in seven years.
So 4 times will be in = 7 × (4 − 1) = 21 years

14 / 30

A sum of money doubles itself in 7 years. In how many years it becomes four fold…?

Let speed of the train be x km/hr and of the car be y km/hr.

Then, `120/x + 480/y = 8`

=> `1/x + 4/y = 1/5`    — (i)

And, `200/x + 400/y = 25/3`

=> `1/x + 2/y = 1/24`    — (ii)

Solving (i) and (ii), we get x = 60 and y = 80.

Ratio of speeds = 60: 80 = 3:4

15 / 30

If 120 km is done by train and the rest by car, then it takes 8 hours for a 600 km journey. Of 200 km is done by train and the rest by car, then it takes 20 minutes more. Then what would be the ratio of the speed of the train to that of the car..?

We have πr2 = 7 x 2πr
∴ r = 14
∴ circumference = 2πr = 2 x (22/7) * 14 = 88

16 / 30

The magnitude of the area of a circle is seven times that of its circumference. What is the circumference (in units) of the circle..?

a,a+1,a+2,a+3 , let these be the numbers.
Sum=102⇒4a+6=102⇒4a=96⇒a=24
Hence extremes=24 , 27
24X27=648

17 / 30

The sum of four consecutive integers is 102. Find the product of the extremes…

Let the number be x
Therefore, 0.38x – 0.24x = 135.10
We get x = 965
Thus, 0.40 × 965 = 386

18 / 30

The difference between 38% of a number and 24% of the same number is 135.10. What is 40% of that number..?

Pattern is 1 * 2, 2 * 3, 3 * 4, 4 * 5, 5 * 6, 6 * 7, 7 * 8

i.e) 8 * 9 = 72

19 / 30

Find the Missing Number 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, __

Clearly, l = (48 – 16)m = 32 m,

b = (36 -16)m = 20 m,

h = 8 m.

 Volume of the box = (32 x 20 x 8) m3 = 5120 m3

20 / 30

A metallic sheet is of rectangular shape with dimensions 48 m x 36 m. From each of its corners, a square is cut off so as to make an open box. If the length of the square is 8 m, the volume of the box (in m3) is.

T = 60/36 * 18/5 = 6 sec

21 / 30

In what time will a railway train 60 m long moving at the rate of 36 kmph pass a telegraph post on its way..?

The sum of the volumes of the new balls will equal the volume of the original ball. So, 1.5= 0.753 + 1+ r3. Solving this equation gives r = 1.25
So, d = 2.5 cm.

22 / 30

A spherical ball of lead, 3 cm in diameter is melted and recast into three spherical balls. The diameter of two of these is 1.5 cm and 2 cm respectively. The diameter of the third ball is..?

Amount = Rs. (30000 + 4347) = Rs. 34347
Let the time be n years.
Then, 30000(1 +7n/100)= 34347
(107/100)^ n=34347/30000=11449/10000= (107/100)^2
n = 2 years

23 / 30

The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4347. The period (in years) is…?

H = 5, L = 2B, Area of 4 = Area of wall paper
2(LH) + 2(BH) = 240 × 50/100
10L + 10 B = 24 × 5, 10L + 5L= 24 × 5
15 L = 24 × 5, L =24×5/15 = 8
L= 8, B = 4,
∴area of floor = L × B
= 8 × 4 = 32

24 / 30

The height of a room is 5 metres and its length is twice its breadth. If 240 metres of paper of breadth 50 cm are required for papering its walls, find the area of the floor…?

12 is an even number. All other given numbers are odd

25 / 30

Find the no which is different from other

1, 3, 9, 12, 19, 29

1st year, A = 3x, B = 2x and C = 4x
2nd year, A = 3x, B = 2x + 270000 and C = 4x
3rd year, A = 3x, B = 2x + 270000 and
C = 4x + 270000
Total investment by A, B and C is
A = 3x + 3x + 3x = 9x
B = 2x + 2x + 2x + 270000 + 270000
= 6x + 540000
C = 4x + 4x + 4x + 270000 = 12x + 270000
After three years the ratio is 3 : 4 : 5
x = 90000.
Thus initial investment
= (3 * 90000): (2 * 90000): (4 * 90000)
` 270000, ` 180000, ` 360000

26 / 30

A, B and C enter into a partnership by investing in the ratio of 3 : 2 : 4. After one year, B invests another Rs 2,70,000 and C, at the end of 2 years invests Rs 2,70,000. At the end of three years, profits are shared in the ratio of 3 : 4 : 5. Find the initial investment of A, B and C…?

If the first divisor is a multiple of second divisor, then the remainder in second case = remainder obtained by dividing the first remainder by the second divisor.
Remainder = 21 ÷ 19 = 2

27 / 30

A number, when divided by 114, leaves remainder 21. If the same number is divided by 19, then the remainder will be…?

Speed of boat = 15 km /hrs .
let the speed of stream be ‘s’
Given : (30/ 15+s )+ (30 /15- s) = 9/2
solving we get ,s = 5 km/hrs

28 / 30

A boat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. What is the speed of the stream? (in km/hr)..?

  Let the edge = `a` cm 

So increase by `50%` = `a+a/2 = 3a/2`

Total surface Area of original cube = `6a^2`

TSA of new cube = `6(3a/2)^2`

`6 x 9a^2/4 = 13.5a^2`

Increase in area = `13.5a^2 – 6a^2 = 7.5a^2`

 `7.5a^2` Increase % = `(7.5a^2)/(6a^2) xx 100 = 125%`

29 / 30

If each edge of a cube is increased by 50%, find the percentage increase in its surface area…?

Let the number be equal to x.
3x/4 +75 = x
Hence x=300

30 / 30

When 75% of a number is added to 75, the result is the same number. The number is..?

Your score is

The average score is 0%

0%

0 votes, 0 avg
0

Click start button to start your test

OOPS time up…


Created on

APTITUDE TEST 5

TOTAL QUESTIONS = 20

TOTAL TIME = 25 min

Cost of 1 litre of water = Rs.0 = cheaper quantity.
Cost of 1 litre of juice = Rs.24 = dearer quantity.
And, the mean price = m = Rs.20
Therefore, (Cheaper quantity) : (Dearer quantity) = (d – m) : (m – c) = 4:20 = 1:5
Hence, the required answer is 1:5

1 / 20

 In what ratio,water must be mixed with fruit juice costing Rs.24 per litre so that the juice would be worth of Rs.20 per litre..?

Let the number be x
Therefore, 0.38x – 0.24x = 135.10
We get x = 965
Thus, 0.40 × 965 = 386

2 / 20

The difference between 38% of a number and 24% of the same number is 135.10. What is 40% of that number..?

X = 150 + Y
X + Y = 5Y
150 + 2Y = 5Y
150 = 3Y => Y = 50.

3 / 20

A number X is 150 more than a second number, Y. If the sum of X and Y is 5 times Y, what is the value of Y..?

Assume that P has 2x amount.
Therefore, Q = 3x amount (50% more than P)
And R = 3x × 1/3 = x
Ratio of P : Q : R = 2x : 3x : x = 2 : 3 : 1
Thus, P alone have = (2/6) × 240 = Rs. 80

4 / 20

P, Q and R have a certain amount of money with themselves. Q has 50% more than what P has, and R has 1/3rd of what Q has. If P, Q and R together have Rs. 240 then how much money does P alone have? (in Rs.)…

T.I.=30,000, N.T.I.=18000
Taxable 12000, Income Tax = 25% of Taxable Income
= 1/4 ×: 12000 = RS.3000

5 / 20

What will be the income tax payable by a person getting a taxable income of Rs. 30,000 during the year if the first Rs. 18000 is not taxable and the tax rates are 25% of the next Rs. 12000 ..?

Let marks in English = x & Hindi = y.x/4 = y/3 Also x + y = 140. Solving the 2 equations we get x = 80

6 / 20

One-fourth of my marks in English is equal to one third of my marks in Hindi, The total number of marks secured by me in both the subjects is 140. The marks secured by me in English are…??

Required number = (L.C.M. of 12, 15, 20, 54) + 8 = 540 + 8 = 548

7 / 20

 The least number, which when divided by 12, 15, 20 and 54 leaves in each case a remainder of 8 is…?

B received 2/3 of the profit
=> A : B = `1/3 : 2/3 = 1:2`
Let the total capital = x
Then A’s capital = `x/4`
B’s capital = `x – x/4 = (3x)/4`
Assume B’s money was used for b months
Then A:B = `(x/4)**15 : ((3x)/4)**b = 1 : 2`
=> `15/4 : (3b)/4 = 1 : 2`
=> `15 : 3b = 1 : 2`
=> `5 : b = 1 : 2`
=> `5/b = 1/ 2`
=> `b = 5**2 = 10`

8 / 20

A & B partner in a business , A contribute 1/4 of the capital for 15 months & B received 2/3 of the profit . For how long B’s money was used ..?

P:Q=3:4, Q:R=5:6, P:Q:R=3×5:5×4:6×4
⇒ 15:20:24

9 / 20

If P : Q = 3 : 4 and Q : R = 5 : 6, then P : Q : R is

Let the CP = 100 Rs.
Mark Price = 140
Discount = 20%
Selling price 80/100 × 140 = 112
Hence profit = 12%

10 / 20

A merchant marks his wares 40% more than the real price and allows 20% discount. His profit is…?

Let marks in English = x & Hindi = y.x/4 = y/3 Also x + y = 140. Solving the 2 equations we get x = 80

11 / 20

One-fourth of my marks in English is equal to one third of my marks in Hindi, The total number of marks secured by me in both the subjects is 140. The marks secured by me in English are…??

8M = 12W s => 1M = W => ( 6M + 11W ) => D = 12W => 25 => ( 6 => W + 11W ) => D = 12W => 25 => 20 => D = 12 => 25 => D = 15 days

12 / 20

If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25days, in how many days, can the work be done by 6 men and 11 women working together..?

Let the speeds of bus and car be x and y. Here, y = x +25
As per the question, (500/x)-(500/x+25)=10
⇒ 500(x + 25) − 500(x) =10x(x+25) ⇒ x = 25, y = 50.
For such questions, you can also use direct substitution from the given choices

13 / 20

A car travels 25km an hour faster than a bus for a journey of 500km. If the bus takes 10 hours more than the car, then the speeds of the bus and the car are…?

121 = 11^2 , hence value of a = 11 and b = 2 can be considered.
Therefore, the value of (a – 1)^b + 1 = (11 – 1)^ 2 + 1= 10^3

14 / 20

 If a and b are whole numbers such that ab = 121, then find the value of (a – 1)^b + 1..?

2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12
c = 1/24 => 24 days

15 / 20

A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it…?

Interest/Principal = 16/25
Therefore Rate = S.I * 100/Principal*Time
=> x = 16/25*100/x
⇒ x2 16 × 4 = 64
⇒ x = √64 = 8% per annum

16 / 20

Simple interest on a certain sum is 16/25 of the sum. The rate percent if the rate per cent and time (in years) are equal, is..?

Total expenditure = 40 + 25 + 15 + 5 = 85%
Saving = (100 – 85) = 15%
15/100 × Salary = 1200, Salary = 8000 Rs

17 / 20

A person spends 40% of his salary on food, 25% on house rent, 15% on entertainment and 5% on conveyance. If his savings at the end of the month is Rs. 1200, then his salary per month in rupees is…?

Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.

Required average
=510 x 5 + 240 x 25
30
=8550
30
= 285

18 / 20

A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is

  Let the edge = `a` cm 

So increase by `50%` = `a+a/2 = 3a/2`

Total surface Area of original cube = `6a^2`

TSA of new cube = `6(3a/2)^2`

`6 x 9a^2/4 = 13.5a^2`

Increase in area = `13.5a^2 – 6a^2 = 7.5a^2`

 `7.5a^2` Increase % = `(7.5a^2)/(6a^2) xx 100 = 125%`

19 / 20

If each edge of a cube is increased by 50%, find the percentage increase in its surface area…?

Let x be the total income
(75/100*60/100)x + 25/100x = 42000
Solving, x = 60000

20 / 20

Suri gave 25% of her monthly salary to her mother. From the remaining salary, she paid 15% towards rent and 25%, she kept aside for her monthly expenses. The remaining amount she kept in bank account. The sum of the amount she kept in bank and that she gave to her mother was Rs. 42000. What was her monthly salary…?

Your score is

The average score is 0%

0%


Scroll to top